mandag den 3. januar 2011

Grunddej til muffins og cupcakes

Cupcakes eller muffins. Hvad er det lige forskellen er?
Den officielle forklaring på hvorfor det hedder cupcakes, stammer helt tilbage fra 1800-tallets Amerika, hvor der var mange nybygger husmødre der ikke var i besiddelse af en vægt. Derfor fandt de hurtigt ud af at måle bageingredienser af i kop mål. Og hvis man tager en kop af det ene og en kop af det andet og det tredje er det vel meget naturligt at kalde kagen for en kopkage - cupcake.
I dag er cupcakes små, fine kager bagt i portionsforme og pyntet med frosting, ostecreme, flydende fondant eller glasur.
Muffins er portionskager bagt med fyld som f.eks. bær, nødder eller chokolade.

Lys grunddej:

Ca. 12 stk.

180 g. sukker
100 g. blødt usaltet smør
225 g. mel
1 tsk. bagepulver
korn fra 1 stang vanilje
1/4 tsk. salt
3 æg
2 dl. mælk

Pisk sukker og smør sammen til det er lyst og luftigt.
Pisk æggene i ét ad gangen og pisk godt ind imellem. Bland mel, bagepulver og salt sammen, tilsæt vaniljekorn,  og rør det i dejen. Rør mælken i.
Fordel dejen i formene og bag dem ca. 15-20 min.
Lad kagerne køle helt af før de pyntes.

Mørk grunddej:

6 spsk. kakao
300 g. hvedemel
300 g. sukker
1 tsk. natron
1 tsk. vanillesukker

1 tsk. bagepulver

½ lille tsk. salt

2 æg
250 g. smeltet smør


2½ dl. mælk

Pisk æg og sukker luftige, og tilsæt resten af ingredienserne. Bland godt sammen, og kom i papirforme. Bages ca. 15 - 20 minutter ved 170 grader.

Lad kagerne køle helt af før de pyntes.

8 kommentarer:

Anonym sagde ...

Hejsa. Er dejen sådan at man kan komme alle mulige farver i den uden den mister farve når den bliver bagt? Har prøvet med normal dej uden at komme kakao og sådan noget i bortset fra mine pastafarver men da den blev bagt forsvandt farven og blev til normal mørkebrun dej.

Luise Sand sagde ...

Jeg har før puttet alle mulige farver i, samt lavet regnbue muffins af dejen, og farverne står fine og klare... Se evt. mine rengbue muffins...
Det er kun fantasien der sætter grænser.
God fornøjelse.

Hygge Luise

Trine Als sagde ...

Hejsa
Jeg kna ikke finde ud af din mørke grunddej... Du skriver man skal piske æg osv, men der står ikke noget o nogen æg i opskriften.
Har sætte-nissen været igang? ;)
Kanon lækker lys grunddej. Der er bagt over 100 cupcakes efter dne opskrift de sidste 2 uger her på matriklen og de er alle blevet totalt lækre, saftige og luftige.
Tak
Trine

Luise Sand sagde ...

Hej Trine...

Ja der var hvis et eller andet der var gået galt, men nu sku der gerne være styr på det...
Go´fornøjelse med kagerne...

Hygge Luise

Anonym sagde ...

Kan man godt bruge det til en kageform?

Luise Sand sagde ...

Hej ;)

Ja det kan du sagtens, så skal du bare have en længere bagetid. Vil tro omkring 30-40 min, alt efter formens størrelse.

Hygge Luise

Anonym sagde ...

Til den lyse grund dej, er det alm. smør eller stegemargarine? Og skal det smeltes eller bare være blødt?

Luise Sand sagde ...

Det er almindeligt blødt smør du anvende ;)