søndag den 1. maj 2011

Grovboller med spelt og gulerødder


For et par år siden gik jeg til en diætist for at få lidt hjælp med at komme af med noget graviditets fedt. Det havde jeg meget stor succes af og jeg tabte mig ca. 15 kg. på 4 måneder. Det er lykkedes mig at holde min vægt nogenlunde stabil, men til tider ryger der et par kilo på igen. Nu kender jeg jo så vejen til et vægttab med succes, så nu springer jeg lige på vognen igen. Jeg har nemlig levet rigtig godt den sidste måneds tid, og der er kommet et par overflødige kilo på sidebenene.
Derfor fandt jeg den her opskrift frem, som jeg fik af min diætist. Bollerne smaget super godt, og mætter også godt ;)
De er nemme at lave og 1 portion giver ca. 35 boller, så der er rigeligt til at fryse ned af, så man altid kan få sunde boller. De er også rigtig gode i madpakken...


Grovboller med spelt og gulerødder.

Ca. 35 stk.

6 dl. lunkent vand
50 g. gær
350 g. speltmel
200 g. fuldkornshvedemel
25 g. sukker
1 æg
300 g. fintrevet gulerod
ca. 750 g. mel
50 g. rapsolie
15 g. salt

Opløs gæren i det lunkne vand. Tilsæt under ompiskning grovmel og lad blandingen trække 10-15 min. imens du afvejer de øvrige ingredienser.
Herefter tilsættes de øvrige ingredienser. Vent med at tilsætte salt og fedtstof til ca. ½ af melet er tilsat.
Ælt dejen igennem, men husk st den skal være blød og smidig. Sæt dejen til hævning ca. 30 min.
Form 35 boller som sættes på en bageplade med papir. Bollerne pensles med æg. Sæt et fad med 1 liter vand ind i ovnen og tænd den på ca. 50-80 C. Sæt bollerne ind i ovnen og lad dem hæve i ca. 20 min.
Tag vandet ud af ovnen og skru temperaturen op på 200 C. og bag bollerne færdige i ca. 15-20 min.

6 kommentarer:

Anonym sagde ...

De ser da bare super lækre ud! :-)

Mange hilsner
Birthe

Luise Sand sagde ...

Hej Birthe
De er også rigtig lækre, og så er det jo ikke så svært at være lidt på skrump hehe ;)

Prinsesserne sagde ...

Skal bollerne ind samtidig med vandet ????

Luise Sand sagde ...

Det er en god ide at sætte vandet ind, når man tænder for ovnen, så vandet er varmt når bollerne kommer ind...

Anonym sagde ...

Hejsa. Har bagt bollerne et par gange nu og er super glade for dem. Men ville gerne høre om du ved hvpr mange kcal der er i en bolle på ca 70 g , Vh Bente

Lone sagde ...

Hej, de boller ser spændende ud, men jeg har lige et par sp., inden jeg går i gang 😄 Skal ægget i dejen, eller er det det æg, man pensler med? Og jeg kan ikke rigtigt forstå, at man kan have 35 boller i ovnen på een gang? Kommer du flere plader ind og bruger varmluft?
Mange hilsener Lone