mandag den 30. maj 2011

Mini Rugbrød til madpakken


De her rugbrød er super nemme at lave, og mine børn elsker de små brød, og plager om at få dem med i madpakken ;)
Opskriften er fra bogen "Krudtugler og kanelsnegle".

Mini Rugbrød

Ca. 12 stk.

25 g. gær
2½ dl. lunken vand
2 tsk. honning
1 tsk. salt
300 g. groft rugmel
200 g. hvedemel


Rør gær ud i vandet og tilsæt de øvrige ingredienser. Kom dog hvedemelet i lidt efter lidt, da det ikke er sikkert, at alt melet skal anvendes. Dejen skal ikke være tør og glat, men blød og lidt klæbrig.

Dejen sættes til hævning i en times tid, formes til mini rugbrød og sættes på bagepladen - hæver igen i ca. 20 min og pensles til sidst med sammenpisket æg og pyntes med sesamfrø, hørfrø, solsikkekerner, græskarkerner, havregryn mm.

Bages ved 200 grader i ca. 20-25 min - hold dog et vågent øje med dem ;)

Havrekiks


Opskriften er fra bogen "Krudtugler og Kanelsnegle" Det er en fantastisk bog, som jeg ikke kan undvære ;)

Havrekiks
15-20 stk.

250 g havregryn
et nip salt
1/4 tsk natron
3 spsk smør
2 dl meget varmt vand (fra en kedel der netop har været i kog)


Tænd ovnen på 200 grader.
Bland havregryn, salt og natron i en skål. Lav en fordybning i midten, tilsæt fedtstoffet og hæld det varme vand i.
Ælt dejen godt igennem, så den bliver glat og jævn og rul den så ud så tyndt som muligt.
Stans kiksene ud med et glas eller en udstiksform og bag dem på en bageplade beklædt med bagepapir 15-20 minutter eller til kiksenes kanter begynder at blive gyldenbrune og føles faste (de bliver sprøde, når de er blevet kolde). Læg kiksene på en bagerist til afkøling.

Banan is med guf


Jeg var bare så utrolig lækker sulten her den anden dag, og jeg havde bare lyst til is.
Men det var uden for butikkernes åbningstider, så jeg måtte jo finde min fine is maskine frem, og lade fantasien råde.

Jeg havde en sjat pære-banan yoghurt i køleskabet, og nogle bananer i fryseren ( Jeg gemmer altid skrællede overmodne bananer i fryseren, så er der altid til at lave smoothies ;)) Så jeg gik i krig med at mixe en masse sammen og det blev faktisk rigtig godt.
Familien hjalp med at tømme skålen helt, så lidt godt må det jo ha været ;)

Banan is

350 g. bananer
4 dl. pære-banan yoghurt
100 g. sukker
50 g. revet hvid chokolade
1 tsk citron saft

Det hele blendes sammen, og derefter på is maskine og 30 min. senere vupti, så er der is ;)

Jordbær Guf


4 æggehvider
(pasteuriseret)
50 gram sukker
Jordbærsaft


Bland sukker og æggehvider(da denne opskrift ikke skal opvarmes er det vigtigt med pasteuriseret æg) og piskes grundigt til de er stive og luftige. Tilsæt herefter jordbærsaft efter egen smag.

Tip:
Tilsæt et par dråber eddike for at bevare en god konsistens

Jordbær Kage


Det her er en lækkerbisken ud over det sædvanlige...
Jeg elsker jordbær kage, men jeg synes at dem man køber ved bageren er alt for små og alt for dyre. Så her har jeg lavet min egen, og mums hvor den bare smager. Det er så englene synger ;)

Jordbær Kage

Mørdej bund

4 dl. mel
100 g. smør
1 dl. flormelis
1 æg

Findel smørret i melet. Lav en fordybning i blandingen. Pisk ægget og flormelis sammen, og kom det i fordybningen. Ælt dejen hurtigt sammen, og lad dejen hvile i ca. 15 min. på køl.
Rulles ud og lægges i bunden af et tærtefad.

Fyld :

100 g smør
100 g sukker
100 g revet marcipan
½ æg

Det hele røres sammen og lægges oven på mørdejen.
Bages ved 200 C ca. 20 min midt i ovnen.

Afkøl kagen og pensel med 100 g mørk smeltet chokolade.

Imens at chokoladen stivner på kagen. Laves vanilliecrem efter opskrift på pakken. ½ l piskefløde , piskes til stift flødeskum. Når vanilliecremen er færdig, vendes flødeskummet i.

Vanillieskummet fordeles på kagen.

Ca. 500 g jordbær skylles og tørres, skæres i halve og lægges på kagen.

Jeg havde fundet noget tørgele i en rode kurv i aldi til 5 kr. Så det skulle jo prøves, og jeg synes såmænd at det blev ok. Men man kan jo sagtens lave sin egen med frugt saft og husblas ;)

torsdag den 26. maj 2011

Helt flad...


Jeg har bare følt mig helt flad her på det sidste, så derfor har jeg heller ikke haft overskud til at blogge den sidste uges tid...
Men nu er jeg ved at komme til kræfter igen, så jeg håber der snart vil være overskud til at blogge noget mere :)

Jeg har et par opskrifter på lager som jeg gerne vil dele med jer ;) Jeg håber jeg får tid her i weekenden til at blogge dem...

torsdag den 19. maj 2011

Store Hvededag ;)

'

I morgen er det jo store bededag, eller som den hedder hjemme ved os: Store Hvededag...

I den anledning vil jeg lige minde jer om den her helt fantastiske opskrift på grove hveder.

Opskriften finder i HER

Go´store hvededag til jer alle ;)

mandag den 16. maj 2011

Lego Soldat Kage


Den her Lego kage lavede jeg til i lørdags hvor vi fejrede Olivers 8 års fødselsdag ;)
Han havde selv valgt at det skulle være den her lego soldat fra indiana jones.
Jeg synes selv at kagen er ok, men det er ved gud ikke smart at lave sådan en kage i et ovnfast fad, for man kan ikke komme ned langs siderne når der skal puttes fondant på... Men i mangel på fade blev det en løsning, og det gik jo også...

Kagen består af en mud cake i bunden med et lag hindbær mousse over. Derefter lyse lagkagebunde lagt sammen med toblerone creme. Kagen er smurt op med chokolade creme og pyntet med fondant.

Mums hvor den smagte...

Toblerone creme

Toblerone creme
(ca. til en 25 cm rund kage)

300g toblerone (eller anden lækker chokolade)
ca. 2,5 dl fløde

Til denne opskrift kan man bruge lige den chokolade man syns bedst om:). Forskellige slags marabou, kit kat, toblerone, hvid chokolade, daim, after eight osv. Bare slå dig løs;)

Piskefløden bringes i kog og hældes over den hakkede chokolade. Lad det stå i ca. 5 minutter. Rør forsigtigt fløden og chokoladen sammen indtil en jævn masse fremkommer. Derefter sættes blandingen på køl, gerne natten over. Når den engang er helt kold piskes den let op, til den får en cremet konsistens. Men pas på, piskes den for længe skiller cremen. Jeg pisker gerne først med el pisker, og tager lige det sidste med piskeris, så jeg bedre kan styre det. :). Er den først begyndt at skille, så er den ødelagt.

Hindbær Mousse

Hindbær Mousse

Den her opskrift har jeg fra pyntekagen

2 lag mousse til en kage på Ø24 cm

1 bæger past. æggehvider
1 bæger past. æggeblommer
150 g sukker
300 g friske eller optøet hindbær (andre bær kan også bruges)

½ l piskefløde
6 blade husblas

Der kan tilsættes ekstra friske hakket hindbær eller hakket chokolade.

Husblas lægges i blød.
Hindbær koges kort. Mos eller blend hindbærrene.
Tilsæt husblassen, der er vredet fri for vand og smeltet i den væde, der hænger ved i en gryde. 

Rør rundt og lad det køle af.

Pisk æg og sukker til det er luftigt og hvidt. Det kan tage flere minutter.
Pisk fløden meget stiv. Meget stiv.

Bland ca. 2 spk af æggeblandingen i hindbærgrøden. Rør det roligt ind. Nu kan resten af grøden hældes i skålen med æggeblandingen. Vend det forsigtigt sammen.
Tilsæt ca. 2 spk. piskefløde og rør det sammen.
Herefter vendes resten af flødeskummet i og det hele blandes/vendes sammen.
Nu kan den hakket chokolade tilsættes.

Sæt moussen på køl og lade den stivne i en times tid.
Når moussen er lagt på kagebunden, kan der drysses ekstra hindbær over.

Mud cake

Den her opskrift er super super lækker. Det er en chokolade kage, men en meget svampet udgave. En konfekt kage tror jeg man kalder det. Den er lækker som bund i en lagkage.
Jeg har opskriften fra annettes kager

Mud cake
(til rund form på 25 cm eller firkantet form på 22x22cm)

250 g smør
250 g mørk chokolade

8 tsk. instant coffee
180 ml vand
150 g self-raising mel (laves af: 215 g mel, 2 ½ tsk. bagepulver og 3/4 tsk. fint salt.)
150 g mel
60 g kakao
½ tsk. natron
550 g sukker
4 æg 8 tsk. rapsolie
125 ml kærnemælk

Smør, chokolade, vand og kaffe kommes i en gryde og smeltes ved lav varme.
Mel, selv-raising mel, kakao og natron sigtes sammen i en skål. Tilsæt sukker og bland det hele godt.
Æg, olie og kærnemælk blandes let sammen med en gaffel for sig selv.
Det hele røres sammen i en skål med en dejskraber. Sørg for at komme godt omkring så der ikke er mel klumper i dejen.
Dejen hældes i en form betrukket med bagepapir i bund og op af siderne. Kagen hæver temmelig meget, så lav gerne siderne højere end selve formen.

Kagen bages ved 160 grader i 1 time og 50 min, midt i ovnen.
Kagen skal have ro, og kan godt falde sammen. Så undlad hopperi ved siden af ovnen;), og vent længe med at kigge ind. Jeg åbner slet ikke ovnen den første 1 ½ time.
Her efter afkøler jeg kagen, pakker den ind i husholdningsfilm og så i køleskabet. Jeg bager den gerne nogle dage inden den skal bruges, for den bliver simpel hen så lækker af at få lov til at stå i køleskabet. Den kan godt drille, og jeg kan stadig være uheldig at den falder sammen for mig. Den kan dog stadig spises, men der bliver noget mindre kage ud af det så.

tirsdag den 10. maj 2011

LEGO Kage





I morgen bliver min "lille" dreng 8 år :)
Det skal jo fejres med manér. Så i morgen skal han have den her LEGO kage med i skole.
Kagen består af bondekonens chokoladekage. Jeg faldt over opskriften ved Himmelske Kager og den skulle bare prøves. Det er så ikke sidste gang at den bliver anvendt, for den er da bare for lækker... MUMS...
Jeg har lagt kagen sammen med nutella, og smurt den op med appelsin smørcreme. Jeg prøvede mig lidt frem med opskriften, og endte med af finde på en selv. Jeg synes selv at den er blevet super god. Let at smørre på, tørrer godt op og smager himmelsk. Jeg er ikke vild med almindelig smørgreme, men den her bliver lige løftet op med en skøn appelsin smag :)

Lego klodserne og lego mændene er lavet af  fondant med mine lego isterningbakker og jeg synes faktisk at de er blevet ok. Lidt skæve, men ok...

Bondekonens chokoladekage



(passer til en bradepande på ca. 30x40 cm)

150 g smør
450 g sukker
3 æg
75 g kakao
600 g hvedemel
3 tsk natron
1 tsk vaniljesukker
7 1/2 dl kærnemælk

Smelt smørret i en lille gryde og rør det det med sukkeret.
Tilsæt æggene et ad gangen og pisk det hele lyst og skummende.
Bland kakao, mel, natron og vanilje og sigt det i dejen skiftevis med kærnemælken.
Fordel dejen i en bradepande med bagepapir.
Bag kagen på den næstnederste rille i ovnen ved 200 C i 30-40 minutter. Tjek med en tandstik.

Appelsin Smørcreme

Saft og skal af 2 appelsiner
2 spsk sukker
125 g. blødt smør
125 g. flormelis

Kog saften og skallen af de 2 appelsiner sammen med sukker. Det skal koge i ca. 20-30 min, så man ender op med en sirup. Lad sirupen køle af.
Pisk sirup, smør og flormelis sammen, til det har en let og luftig konsistens.
Smør derefter kagen op med smørcremen.


Appelsin Smørcreme

 Jeg prøvede mig lidt frem med forskellige opskrifter, og endte med af finde på en selv. Jeg synes selv at den er blevet super god. Let at smørre på, tørrer godt op og smager himmelsk. Jeg er ikke vild med almindelig smørgreme, men den her bliver lige løftet op med en skøn appelsin smag :)

Appelsin Smørcreme
Saft og skal af 2 appelsiner
2 spsk sukker
125 g. blødt smør
125 g. flormelis
Kog saften og skallen af de 2 appelsiner sammen med sukker. Det skal koge i ca. 20-30 min, så man ender op med en sirup. Lad sirupen køle af.
Pisk sirup, smør og flormelis sammen, til det har en let og luftig konsistens.
Smør derefter kagen op med smørcremen.

Bondekonens Chokoladekage

Jeg faldt over opskriften ved Himmelske Kager og den skulle bare prøves. Det er så ikke sidste gang at den bliver anvendt, for den er da bare for lækker... MUMS...

Bondekonens chokoladekage



(passer til en bradepande på ca. 30x40 cm)

150 g smør
450 g sukker
3 æg
75 g kakao
600 g hvedemel
3 tsk natron
1 tsk vaniljesukker
7 1/2 dl kærnemælk

Smelt smørret i en lille gryde og rør det med sukkeret.
Tilsæt æggene et ad gangen og pisk det hele lyst og skummende.
Bland kakao, mel, natron og vanilje og sigt det i dejen skiftevis med kærnemælken.
Fordel dejen i en bradepande med bagepapir.
Bag kagen på den næstnederste rille i ovnen ved 200 C i 30-40 minutter. Tjek med en tandstik.

mandag den 9. maj 2011

Lego souvenir - isterningbakker


Da vi var i Legoland i går fik jeg endelig fat i de her skønne isterning forme, med legoklodser og lego figurer.
Jeg har været på jagt efter dem længe og endelig fandt jeg dem.
De er lidt dyre (69.95 stk.) synes jeg, men hvad er ikke dyrt i Legoland???
Min søn ånder og lever for lego og derfor ønsker han sig altid lego kager, så nu kan jeg rigtig gå amok med lego kagerne ;)

Her under er et billede af de lego klodser og lego figurer, som jeg har sidet og hygget mig med at fremstille. De er ikke så pæne, men øvelse gør mester. Jeg er sikker på at jeg er nød til at gemme dem væk før Oliver kommer hjem i dag, for ellers vil han straks gå i gang med at bygge :)




Pizzasnegle og Pølsehorn


I går var vi i Legoland, for at fejre min søn Oliver som bliver 8 år på onsdag.
For at spare lidt penge ville vi tage madpakker med hjemmefra. Så derfor sprang jeg til ta bage de her pizzasnegle og pølsehorn. Jeg har fulgt den opskrift HER og blot erstattet 100 g. af hvedemelet med 100 g. grahamsmel.
Jeg har brugt samme dej til både pizzasnegle og pølsehorn.
Fyldet i pizzasneglene er tomat ketchup, skinke og ost, samt ost på toppen.
De blev rigtig lækre, og det var godt at jeg havde taget en stor portion med, for børnene tog godt for sig ;)
Vi havde en rigtig skøn dag med masser af sjov og dejligt vejr.

fredag den 6. maj 2011

Stribet prinsesse hjerte kage


Min lille prinsesse havde for første gang en lege kammerat med hjem fra børnehaven i går.
Så i den anledning skulle der jo kage på bordet :)
Cecilie havde bestilt en lysserød kage, så det skulle de selvfølgelig ha.

Jeg har lavet 1 portion lys grunddej og 1 portion mørk grunddej. derefter har jeg farvet den lyse grunddej lyserød med pastafarve.
Så har jeg hældt den lyserøde dej i bunden og chokolade dejen over.
Jeg synes selv at den er blevet fin, men jeg kunne godt tænke mig at prøve at lave flere smalle striber en anden gang.

derefter har jeg pyntet den med frosting som jeg også har farvet med lyserød pastafarve.
Pigerne var selv med til at pynte kagen, hvilket de synes var rigtig hyggeligt.


Her er et billede af kagen efter at der er taget hul på den ;)

Cupcakes alá marmorkage



De her cupcakes er super lækre og nemme at lave og de smager bare skønt.
Jeg har lavet 1 portion lys grunddej og 1 portion mørk grunddej. derefter har jeg farvet den lyse grunddej lyserød med pastafarve.
Så har jeg hældt dem skiftevis i formene.
Jeg synes selv at de er blevet fine.

Der efter har jeg pyntet dem med frosting som jeg også har farvet med lyserød pastafarve.

Verdens nemmeste boller


De her boller er en top scorer på vores bolle hitliste. Det tager kun 5 min. at røre dejen sammen, og yderligere fem at "forme" bollerne, når hævetiden er omme. Nemmere bliver det ikke! de har en sprød skorpe og lækker skorpe.

Verdens nemmeste boller:

Ca 10-12 stk.

15 g. gær
½ L. koldt vand
ca. 500 g. mel
100 g. fuldkornshvedemel
1½ tsk. salt

Rør gæren ud i det kolde vand. Tilsæt de øvrige ingredienser og rør dejen godt sammen. Den skal være klistret, og du skal ikke have hænderne i dejen. Drys lidt mel over dejen, dæk skålen med husholdnings film og sæt skålen på køl natten over.
Næste morgen tænder du ovnen på 250 C. og "former" 10-12 boller. Dejen er stadig meget klistret, så dyp hænderne i vand, hver kang du tager en klump dej og laver en bolle, så hænger dejen ikke så nemt i. Bollerne bliver rustikke og uformelige :)

Drys mel over bollerne, og sæt dem i ovnen i 8 min. ved højeste varme og derefter 15-20 minutter på 225 C. eller til de er smukt gyldne.

Kartoffelpizza


Den her blog handler jo om brød og kage, men der kan alligevel godt lige blive plads til den her kartoffelpizza. Den har jo også brød bund;)
Jeg fandt opskriften ved Newyorkerbyheart som har den fra Kagekonen og sådan kan vi nok blive ved hehe :)
Den smager bare helt fantastisk, og det er absolut ikke sidste gang at den kommer til at stå på menuen.

Kartoffelpizza

25 g gær
2½ dl lunkent vand
1 tsk. salt
150 g durummel
200-250 g hvedemel
2 tsk. olivenolie

Gæren opløses i vandet. Herefter tilsættes salt og mel. Hold lidt af hvedemelet tilbage, så dejen ikke bliver for fast. Lad den hvile i 1 time.

Fyld:
4 mellemstore kartofler i meget tynde skiver
1 løg i halve ringe
1 mozzarellaost i tern
2 store håndfulde frisk baby spinat
1-2 kviste frisk rosmarin
3-4 skiver parmaskinke i mindre stykker
groft salt, friskkværnet peber

Kartoffel, løg, ost, spinat og krydderier blandes i en skål og fordeles på den olivesmurte, tyndt udrullede pizzabund. Se note.

Pizzaen bages ved 250 grader i ca. 20-25 minutter (se note 2)

Note 1:
Jeg valgte at lægge skinken på efter at pizzaen havde bagt i 15 minutter og så give den 5 minutter i ovnen, da jeg ikke bryder mig om når det får for længe i ovnen.

Note 2:
Jeg satte den bageplade jeg skulle bage pizzaen på i ovnen mens den varmede op, så bagepladen blev super varm. Jeg tog så bagepladen ud og skyndte mig at lægge pizzaen på, fyld på og så i ovnen igen. Så fungerer det lidt ligesom en pizza-stenplade og bunden bliver sprød og lækker.

Frosting




Frosting



12 dl. flormelis
80 g. blødt smør
1,25 dl. lun mælk
3 tsk. vaniljesukker
Evt. pastafarve

Det hele piskes sammen til en luftig creme, og til sidst tilsættes evt. pastafarve. Kan smøres direkte på dine cupcakes, men kan også tylles på i forskellige former.

tirsdag den 3. maj 2011

Krudtugler & kanelsnegle


Jeg var i Netto i dag og faldt over den her bog "Krudtugler & Kanelsnegle". Jeg har rigtig mange gange kigget på den, men i dag skulle det være. Den kostede kun 49 kr. så det var jo til at overkomme.
Nu kan jeg så ønske mig nogle af sif´s andre spænnende bøger om mad og hygge til og med børn ;)

Jeg glæder mig til at komme i gang med nogle af de skønne opskrifter.

søndag den 1. maj 2011

Grovboller med spelt og gulerødder


For et par år siden gik jeg til en diætist for at få lidt hjælp med at komme af med noget graviditets fedt. Det havde jeg meget stor succes af og jeg tabte mig ca. 15 kg. på 4 måneder. Det er lykkedes mig at holde min vægt nogenlunde stabil, men til tider ryger der et par kilo på igen. Nu kender jeg jo så vejen til et vægttab med succes, så nu springer jeg lige på vognen igen. Jeg har nemlig levet rigtig godt den sidste måneds tid, og der er kommet et par overflødige kilo på sidebenene.
Derfor fandt jeg den her opskrift frem, som jeg fik af min diætist. Bollerne smaget super godt, og mætter også godt ;)
De er nemme at lave og 1 portion giver ca. 35 boller, så der er rigeligt til at fryse ned af, så man altid kan få sunde boller. De er også rigtig gode i madpakken...


Grovboller med spelt og gulerødder.

Ca. 35 stk.

6 dl. lunkent vand
50 g. gær
350 g. speltmel
200 g. fuldkornshvedemel
25 g. sukker
1 æg
300 g. fintrevet gulerod
ca. 750 g. mel
50 g. rapsolie
15 g. salt

Opløs gæren i det lunkne vand. Tilsæt under ompiskning grovmel og lad blandingen trække 10-15 min. imens du afvejer de øvrige ingredienser.
Herefter tilsættes de øvrige ingredienser. Vent med at tilsætte salt og fedtstof til ca. ½ af melet er tilsat.
Ælt dejen igennem, men husk st den skal være blød og smidig. Sæt dejen til hævning ca. 30 min.
Form 35 boller som sættes på en bageplade med papir. Bollerne pensles med æg. Sæt et fad med 1 liter vand ind i ovnen og tænd den på ca. 50-80 C. Sæt bollerne ind i ovnen og lad dem hæve i ca. 20 min.
Tag vandet ud af ovnen og skru temperaturen op på 200 C. og bag bollerne færdige i ca. 15-20 min.