torsdag den 28. april 2011

Mål og Vægt


Her er nogle vigtige og praktiske tabeller for mål og vægt.

Hvor meget vejer ingredienserne 

 
Hvedemel
1 liter
0,5 kg
Hvedemel
1 dl.
50 g.
Hvedemel
1 spsk.
10-12 g.
Groft mel
1 dl.
55 g.
Havregryn
1 dl.
35 g.
Bagepulver
1 tsk.
3-4 g.
Salt
1 spsk.
20-25 g.
Salt
1 tsk.
3-5 g.
Sukker
1 dl.
85 g.
Sukker
1 spsk.
15-20 g.
Flormelis
1 dl.
55 g.
Nøddekerner
1 dl.
50 g.
Sirup
1 dl.
150 g.
Sirup
1 spsk.
20-25 g.
Rosiner
1 dl.
60 g.
Smør
1 spsk.
25 g.
Smeltet smør
1 spsk.
15 g.
Vand
1 dl.
85-90 g.
Olie
1 dl.
80-90 g.
Mandler
1 dl.
65 g.
Kogte kartofler
1 liter
600-700 g.
Kogte æbler
1 liter
500 g.
Bær
1 liter
500-600 g.
Æg
1 stk.
60 g.
Brun farin
1 spsk.
10 g.
Brun farin
1 dl.
60 g.
Kakao
1 tsk.
2,5 g.
Kakao
1 spsk.
7 g.
Kakao
1 dl.
45 g.
Kokosmel
1 spsk.
5 g.
Kokosmel
1 dl.
35 g.

Forkortelser


ca. = cirka

cl. = centiliter

dl. = deciliter

ds. = dåse

mg. = milligram

g. = gram

kg. = kilogram

knsp = knivspids

l. = liter

min. = minutter

ml. = milliliter

pk. = pakke

spsk. = spiseskefuld

st. = stødt

stk. = styk

tsk. = teskefuld


Vægt & Volumen

Tabel over vægtenheder:

1 kg. = 1000 g.
1 g. = 1000 mg.
1 mg. = 0,0001 g.
1 Ib. (pund) = 0,453 kg.
1 oz. (ounces) = 28,35 g.
3,5 oz. = 100 g.

Tabel over volumenmål:

1 liter = 10 dl.
1 liter = 100 cl.
1 liter = 1000 ml.
1 kop = ca. 2,4 dl.
1 tekop = ca. 2,5 dl.
1 kaffekop = ca. 1,5 dl.
1 spsk. = 15 ml.
1 tsk. = 5 ml.

Måleskeer:

1 tsk. = 5 ml.
1 spsk. = 3 tsk. / 15 ml.
1 knsp. = 1 ml.
1 dl. = 6,7 spsk. = 100 ml.


Tabel over antal:

1 dusin = 12 stk.
1 snes = 20 stk.

Omregningstabel fra udenlandske mål til danske

1 fl. oz. (fluid ounze-Eng.) = 0,28 dl.
1 fl. oz. (fluid ounze-US.) = 0,3 dl.
1 pint Eng. = 5,68 dl.
1 pint US. = 4,73 dl.
1 cup Eng. = 2,84 dl.
1 cup US. = 2,37 dl.
1 quart Eng. = 1,136 l.
1 quart US. = 9,5 dl.
1 gal. (gallon) Eng. = 4,551 l.
1 gal. (gallon) US. = 3,791 l.
1 tablespoon US. = 14,7 ml.
1 dry quart US. = 1,1 l.
1 dry pint US. = 5,51 dl.



Ingen kommentarer: